Pilot Uniform Hulpaanbod

In ons land is de rechtspraak bezig om samen te werken met de Raad voor de Kinderbescherming, gemeenten en jeugdhulpaanbieders, zodat de rechter in vechtscheidingen noodzakelijke jeugdhulp voor ouders en kinderen kan inzetten. 

 

Stemmen ouders op een zitting bij de rechter in met deze hulp, dan wordt via het loket van de Raad voor de Kinderbescherming spoedig een jeugdhulpverlener ingeschakeld. De gemeenten financieren deze jeugdhulp, overigens zonder nadere toetsing.

 

De jeugdhulpverlener zorgt dat:

  • ouders en kinderen snel de noodzakelijke hulp krijgen;
  • deze hulp binnen een bepaalde termijn wordt afgesloten;
  • een eindrapport of eindevaluatie - waarmee ouders vooraf hebben ingestemd -  bij de Raad voor de Kinderbescherming en de rechter wordt ingediend;
  • er ook een (eind)rapport of (eind)evaluatie wordt ingediend, als sprake is van een tussentijdse afbreking of stopzetting van het traject;

Deze werkwijze kan een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van vechtscheidingen en een helpende hand bieden voor de de daarbij betrokken kinderen. Daarnaast helpt het (eind)rapport of (eind)evaluatie de rechter om de juiste beslissingen over de kinderen te nemen. 

 

Eind 2018/begin 2019 zal bij de rechtbank Limburg voor de duur van twee jaar een pilot Uniform Hulpaanbod van start gaan.

 

In ieder geval gaan wij op 23 oktober 2018 naar de voorlichtingsbijeenkomst die de rechtbank organiseert. Na deze bijeenkomst zullen wij u op de hoogte houden over het Uniform Hulpaanbod. Houd ons nieuwsoverzicht in de gaten!

 

Bron: Orde van Advocaten Limburg

Foto: Pixabay