· 

Vierluik over vakantie in Coronatijd: kan de werkgever de vakantie weigeren?

Langzaamaan worden de Coronamaatregelen opgeheven. Werknemers beginnen weer te denken aan hun vakantieplannen en aan het opnemen van hun vakantiedagen. Waar moeten werkgever en werknemers in Coronatijd aan denken? 

 

 

Langzaamaan komt de economie weer op gang. Het opnemen van vakantiedagen in deze tijd kan voor veel werkgevers funest zijn, omdat de werkgevers hun bedrijfsvoering op orde willen krijgen. Kan de werkgever een vakantie weigeren?

 

Uitgangspunt is dat een werkgever wegens gewichtige redenen vakantie kan weigeren. Leidt de vakantie van een werknemer tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering, dan kan de werkgever de vakantie weigeren. Er is een belangenafweging nodig tussen de gevolgen van de verstoring van de bedrijfsvoering en de gevolgen van het niet-inwilligen van het verzoek om vakantie op te nemen voor de werknemer. Voorbeelden zijn het willen opnemen van vakantie in de piekmaanden van een seizoensbedrijf of het moeten sluiten van een klein bedrijf omdat er geen vervanging van werknemers geregeld kan worden. Bedrijfsbelang gaat dus voor vakantiebelang.

 

Belangrijk is dat werkgever en werknemer met elkaar in dialoog gaan. Samen kan er gezocht worden naar alternatieven, zoals het opnemen van tenminste twee weken vakantie of tweemaal een vakantie (artikel 7:638 lid 3 BW).  

 

Meer weten?

Heeft u over deze blog nog meer vragen? Lees dan de vorige twee delen over vakantie in Coronatijd op onze website. Of bel gerust naar ons kantoor of mail naar info@cuijpers-advocatuur.nl . Graag helpen wij u verder.

 

Foto: Canva

Bron: Vakantie in tijden van Corona, mr. drs. J.R. Vos in Tijdschrift Arbeidsrechtpraktijk, nummer 4, mei 2020 / SDU, www.xperthr.nl